تمامی وسایل گرمایش و سرمایش نیازمند پمپ ها یا اتصالاتی هستند که بدون آنها نمیتوانند فرایند سرمایش یا گرمایش را انجام دهند . پس بد نیست تا به این پمپ ها و اتصالات و نحوه ی عملکرد هر کدام نیز یک نگاهی بیندازیم .
پمپ ها :
تلمبه یا پمپ آب وسیله ایی است مکانیکی برای جابجایی و انتقال انواع مایعات که با افرایش فشار، باعث جابجایی مایعات به ارتفاع بالاتر (با افزایش هد) یا حتی پایین تر (حوضچه و یا مخزن) می شود. پمپ ها در صنایع مختلف کاربردهای مختلف و فراوانی دارند. پمپ ها از منابع انرژی مختلفی استفاده می کنند که شامل پمپ ها با کارکرد دستی، برقی، موتورهای درون سوز و نیروی باد می شود پمپ ها دارای اندازه های مختلفی هستند که از سایز میکروسکوپی برای کارهای پزشکی تا پمپ های بزرگ صنعتی را شامل می شود.
به عبارتی دیگر، پمپ انرژی مکانیکی را از یک منبع خارجی مانند موتور گرفته و به سیال مایعی که در حال عبور از آن است منتقل می کند. در نتیجه انرژی سیال پس از خارج شدن از پمپ افزایش می یابد. از پمپ ها برای انتقال و یا جابجایی سیال از یک نقطه به نقطه دیگر در یک سیستم لوله کشی و یا هیدرولیک استفاده می شود پمپ ها دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام کاربرد خاصی دارند :
به عنوان اولین نوع از پمپ ها به پمپ سیرکولاتور می پردازیم به طور کلی کلمه سیرکوله به معنی گردانیدن است و منظور از پمپ سیرکولاتور پمپ هایی است که وظیفه حرکت دادن یا گردانیدن آب سرد یا گرم سیستم های تهویه مطبوع یا حرارت مرکزی ساختمان از محل تولید تا محل های تبادل حرارت در دستگاه های سرمایش و گرمایش را بر عهده دارند. پمپ های سیرکولاتور معمولا در ساختمان های کوچک و متوسط با دور کمتر ( و تا حدود 1450 دور در دقیقه) مورد استفاده قرار می گیرند .
به عبارت دیگر پس از تامین آب گرم در دیگ حرارت مرکزی ساختمان و همچنین تامین آب سرد در سیکل تبرید چیلر و سیستم سرمایش ساختمان، جریان دادن این آب گرم یا آب سرد در لوله ها (از محل موتورخانه تا محل های تبادل حرارت) مانند رادیاتورها، فن کویل ها و کویل های هواساز بعهده پمپ های سیرکولاتور است.
پمپ های سیرکولاتور آب سیستم های سرمایش و گرمایش، در ساختمان های کوچک و متوسط معمولاً دارای انواع خطی و زمینی و دور 1450 بوده و نسبت به پمپ های مشابه آبرسانی دارای توان الکتریکی کمتری می باشند. پمپ های خطی روی لوله همراه با اتصال دنده ای یا فلنجی و پمپ های زمینی نیز روی شاسی مناسب و تراز شده و روی بولت های دارای لرزه گیر لاستیکی نصب می شوند.
اصولا پمپ های سیرکولاتور تنها برای گردش آب سیستم سرمایش و گرمایش در مدار این تجهیزات مورد استفاده قرار می گیرند، بنابراین اصطلاحا آب روی پروانه آنها سوار بوده و نیازی به توانایی مکش آب از سطوح پایین تر (مانند پمپ های آبیاری و آبرسانی) ندارند.
پمپ آب خانگی، جهت افزایش فشار آب خانه، ساختمان، آپارتمان و ویلاها به کار می رود. متراژ واحد، تعداد شیرها و همچنین تعداد طبقات عواملی هستند که در انتخاب پمپ خانگی موثر می باشند. پمپ خانگی با مخازن انبساط یا پمپ با کلید اتوماتیک و یا بوستر پمپ از انواع پمپ خانگی هستند که با توجه به موارد مذکور، یکی از آنها برای ساختمان و یا خانه مورد نظر انتخاب می شود. پمپ خانگی در توان های مختلف اعم از نیم اسب، یک اسب و دیگر توان ها . خود پمپ آب خانگی نیز در انواع بوستر پمپ ، پمپ جتنی ، پمپ بشقابی و ... وجود دارد . بوستر پمپ یکی از پرکاربردترین پمپ ها می باشد، انواع بوستر پمپ در تامین آب شرب مراکز اداری و تجاری، تفریحی و ورزشی و همچنین در صنعت کشاورزی در سیستم آبیاری تحت فشار در گلخانه ها و همچنین باغات کشاورزی با سیستم کشت صنعتی کاربرد فراوان دارد و همچنین در سیستم اطفا حریق تحت عنوان بوستر پمپ آتش نشانی و بوستر پمپ آبرسانی مصرف فراوانی دارد.
پمپ جتی یک پمپ سانتریفیوژ بوده و یکی از پرمصرف ترین پمپ های می باشد. ساختار پمپ جتی باعث شده تا این محصول تبدیل به یکی از پر مصرف ترین انواع پمپ آب خانگی باشد. ساختار پمپ جتی به این صورت می باشد که با ایجاد خلاء در قسمت ساکشن، هوا را از بین می برد و در انتها هوا را دفع کرده و سیال را پمپاژ می نماید. پمپ جتی جهت پمپاژ یا در واقع ساکشن و مکش سیال آب از اعماق استفاده می گردد. پمپ آب خودمکش که در بازار با نام پمپ های جتی معروف هستند، برای انتقال آب تمیز یا قابل شرب و یا مایعاتی که خورنده نباشند (خواص فیزیکی و شیمیایی مشابه آب داشته باشند)، در مدل پمپ جتی چدنی و همچنین انتقال سیالات با خاصیت قلیایی و اسیدی کاربرد دارند.
نوع دیگری از پمپ ها، الکتروپمپ طبقاتی است که عمدتا به صورت پمپ طبقاتی عمودی و پمپ طبقاتی افقی تولید و ارایه می گردد.که در نوع پمپ طبقاتی افقی که به پمپ طبقاتی ایستاده هم معروف می باشد با توجه به کم حجم بودن و قرار گیری کاملا فشرده در مکان نصب پمپ کاربرد فراونی نسب به الکتروپمپ طبقاتی افقی دارد ، اما الکتروپمپ طبقاتی افقی در مکان هایی که محدودیت ارتفاع دارند بسیار مورد بهره بردای قرار می گیرد
از مزایای پمپ طبقاتی افقی و پمپ طبقاتی عمودی افزایش فشار حاصله از کارکرد پمپ بوده و همچنین می توان به کم جا و کم صدا بودن این پمپ اشاره کرد اما می بایست دوره تعمیر و اورهال کردن این نوع پمپ ها کم بوده و پریود زمانی کمتری را قائل بود و همچنین نباید سیال حاوی ذرات معلق باشد زیرا باعث آسیب جدی به پمپ می گردد.پمپ طبقاتی افقی و پمپ طبقاتی عمودی بدلیل فشار بالا کارکرد نباید خشک و بدون سیال کار کند.